Praktijk in  | Alkmaar | Amsterdam | Boxtel |  View Hans van den Brink's profile on LinkedIn UKvlag

Prolotherapie en Neuro-Prolotherapie

Prolotherapie en Neuro-Prolotherapie nieuwe behandelingen bij pijn in het bewegingsapparaat

In praktijk blijkt de behandeling van lokale chronische pees-, spier- en gewrichtspijn (zoals bijvoorbeeld bij tennis- en golferselleboog, achillespeesontsteking en hielspoor) vaak een probleem.

Behandeling van deze klachten door middel van Prolotherapie wordt regelmatig toegepast in landen als de Verenigde Staten en Australie. In Nederland wordt deze behandeling nog maar sporadisch toegepast en is daardoor nog vrijwel onbekend.

Ligament = verbinding tussen botten

Pees = verbinding tussen spier en bot

Fascie = verbinding tussen spieren

Kapsels = ligamenten rondom een gewricht

Prolotherapie is gericht op herstel van instabiliteit ontstaan in kapsels en ligamenten.

Neuro-Prolotherapie is een variatie op Prolotherapie en gericht op behandeling van oppervlakkige zenuwpijn.

 

Prolotherapie

Prolotherapie (PT) is een behandeling ontwikkeld door dr G.S. Hackett (een chirurg in de VS in de jaren 40 van de vorige eeuw) en later verder tot ontwikkeling gebracht in samenwerking met dr G.A. Hemwall.
Samen schreven zij een handboek: Ligament and Tendon Relaxation treated by Prolotherapy (ref 1.)
Hun basisprincipe was, dat chronische pijn veroorzaakt kan worden door instabiliteit of uitrekking van kapsels en ligamenten.

Door het inspuiten van een dextrose oplossing, rond het kapsel of ligamenten, gecombineerd met lidocaine (verdovingsvloeistof) ontstaat er een versterkte lokale celdeling waardoor het weefsel steviger wordt.
Bijkomend voordeel is dat deze behandeling weinig bijwerkingen kent en er geen medicatie zoals corticosteroïden wordt ingespoten. Corticosteroïden onderdrukken ontstekingen maar kunnen daardoor ook het lichaamseigen herstel remmen.

Bij verschillende spier- peesaandoeningen zoals achillespeespijn en liespijn (veroorzaakt door spieraanhechtingen) en Osgood-Schlatter (knie), blijkt PT vaak effectief te zijn (ref. 2-10).

Een totale behandeling bestaat uit ongeveer 1 sessie per maand met een herhaling van 3 tot 4 keer.

 

Neuro-Prolotherapie

Neuro-Prolotherapie (NPT) is ontwikkeld door dr J. Lyftogt uit Nieuw Zeeland. Door het toepassen van PT-principes, ontdekte hij dat er sterke pijnvermindering ontstond bij overgevoelige zenuwtakjes in de huid.
Het verschil met PT is, dat er bij NPT een aantal onderhuidse micro-injecties worden gegeven, in het verloop van kleine zenuwtakjes in het pijnlijke gebied, met een kleine hoeveelheid dextrose.

Een chronisch geïrriteerde pees of ligament geeft signalen af aan langslopende kleine zenuwtakjes, waardoor deze opzetten en geïrriteerd raken en er daardoor blokkades ontstaan. Zelfs als een onderliggende pees of ligament hersteld is kan de bovenliggende huid nog pijnlijk blijven door overactieve zenuwtakjes.
Door het inspuiten van een kleine hoeveelheid dextrose en lidocaine worden de blokkades rond de zenuwtakjes verminderd, waardoor er pijnvermindering ontstaat.

Een totale behandeling kan bestaan uit 1 sessie per 2 weken, met een herhaling van ongeveer 3 tot 6 keer, afhankelijk van het probleem.

 

Samenvatting

Het doel van Prolotherapie is herstel van instabiel bindweefsel (kapsels en ligamenten) en bij Neuro-Prolotherapie opheffen van blokkades rond kleine zenuwtakjes in de huid, waardoor afname van oppervlakkige pijn rond pezen, ligamenten en kapsels plaats vindt.

Wilt u een afspraak maken of informatie, klik dan hier